1
$\begingroup$

I'm trying to use tensorflow with a GPU on Google Colab.

I followed the steps listed at https://www.tensorflow.org/install/gpu

I confirmed that gpu is visible and CUDA is installed with the commands -

!nvcc --version
!nvidia-smi

This works as expected giving -

nvcc: NVIDIA (R) Cuda compiler driver
Copyright (c) 2005-2019 NVIDIA Corporation
Built on Sun_Jul_28_19:07:16_PDT_2019
Cuda compilation tools, release 10.1, V10.1.243
Wed Nov 20 10:58:14 2019       
+-----------------------------------------------------------------------------+
| NVIDIA-SMI 430.50       Driver Version: 418.67       CUDA Version: 10.1     |
|-------------------------------+----------------------+----------------------+
| GPU  Name        Persistence-M| Bus-Id        Disp.A | Volatile Uncorr. ECC |
| Fan  Temp  Perf  Pwr:Usage/Cap|         Memory-Usage | GPU-Util  Compute M. |
|===============================+======================+======================|
|   0  Tesla T4            Off  | 00000000:00:04.0 Off |                    0 |
| N/A   53C    P8    10W /  70W |      0MiB / 15079MiB |      0%      Default |
+-------------------------------+----------------------+----------------------+

+-----------------------------------------------------------------------------+
| Processes:                                                       GPU Memory |
|  GPU       PID   Type   Process name                             Usage      |
|=============================================================================|
|  No running processes found                                                 |
+-----------------------------------------------------------------------------+

So far so good. I next try to see if it is visible to tensorflow -

from tensorflow.python.client import device_lib
device_lib.list_local_devices()

[name: "/device:CPU:0"
 device_type: "CPU"
 memory_limit: 268435456
 locality {
 }
 incarnation: 16436294862263048894, name: "/device:XLA_CPU:0"
 device_type: "XLA_CPU"
 memory_limit: 17179869184
 locality {
 }
 incarnation: 18399082617569983288
 physical_device_desc: "device: XLA_CPU device", name: "/device:XLA_GPU:0"
 device_type: "XLA_GPU"
 memory_limit: 17179869184
 locality {
 }
 incarnation: 1461835910630192838
 physical_device_desc: "device: XLA_GPU device"]

However when I try to run even a simple operation on the GPU with tensorflow it throws an error. When I checked if the GPU is visible to tensorflow it returns False -

tf.test.is_gpu_available()
False

What am I doing wrong and how do I fix this ?

$\endgroup$
2
$\begingroup$

In Google Colab you just need to specify the use of GPUs in the menu above. Click:

Edit > Notebook settings > 

and then select Hardware accelerator to GPU.

At that point, if you type in a cell:

import tensorflow as tf
tf.test.is_gpu_available()

It should return True.

$\endgroup$

Your Answer

By clicking “Post Your Answer”, you agree to our terms of service, privacy policy and cookie policy

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.