9
$\begingroup$

I'm trying to train this Keras implementation of Deeplabv3+ on Pascal VOC2012, using the pretrained model (which was also trained on that dataset).

I got weird results with the accuracy quickly converging to 1.0:

5/5 [==============================] - 182s 36s/step - loss: 26864.4418 - acc: 0.7669 - val_loss: 19385.8555 - val_acc: 0.4818
Epoch 2/3
5/5 [==============================] - 77s 15s/step - loss: 42117.3555 - acc: 0.9815 - val_loss: 69088.5469 - val_acc: 0.9948
Epoch 3/3
5/5 [==============================] - 78s 16s/step - loss: 45300.6992 - acc: 1.0000 - val_loss: 44569.9414 - val_acc: 1.0000

Testing the model also gives 100% accuracy.

I decided to plot predictions on the same set of random images before and after training, and found that the model is encouraged to say everything is just background (that's the 1st class in Pascal VOC2012).

enter image description here

enter image description here

I'm quite new to deep learning and would need help to figure out where this could come from.

I thought that perhaps it could be my loss function, which I defined as:

def image_categorical_cross_entropy(y_true, y_pred):
    """
    :param y_true: tensor of shape (batch_size, height, width) representing the ground truth.
    :param y_pred: tensor of shape (batch_size, height, width) representing the prediction.
    :return: The mean cross-entropy on softmaxed tensors.
    """
    return tf.reduce_mean(tf.nn.softmax_cross_entropy_with_logits_v2(logits=y_pred, labels=y_true))

I am a bit uncertain on whether my tensors have the right shape. I'm using TF's dataset API to load .tfrecord files, and my annotation tensor is of shape (batch_size, height, width). Would (batch_size, height, width, 21) be what's needed? Other errors from inside the model arise when I try to separate the annotation image into a tensor containing 21 images (one for each class):

tensorflow.python.framework.errors_impl.InvalidArgumentError: Incompatible shapes: [12,512,512,21] vs. [12,512,512]
         [[Node: metrics/acc/Equal = Equal[T=DT_INT64, _device="/job:localhost/replica:0/task:0/device:GPU:0"](metrics/acc/ArgMax, metrics/acc/ArgMax_1)]]
         [[Node: training/Adam/gradients/bilinear_upsampling_2_1/concat_grad/Slice_1/_13277 = _Recv[client_terminated=false, recv_device="/job:localhost/replica:0/task:0/device:GPU:1", send_device="/job:localhost/replica:0/task:0/device:CPU:0", send_device_incarnation=1, tensor_name="edge_62151_training/Adam/gradients/bilinear_upsampling_2_1/concat_grad/Slice_1", tensor_type=DT_FLOAT, _device="/job:localhost/replica:0/task:0/device:GPU:1"]()]]

Thank you for your help!

| improve this question | | | | |
$\endgroup$
  • 5
    $\begingroup$ Quite a few items to consider here, I almost don't know where to start (1) are you using a sample size of 5 for training??? (2) What, if any, pre-processing are you doing to your images? I have a feeling that the answer lies within this and (3) you'd have to provide a lot more info on your model. How many labeled samples do you have? How many possible categories? Do you have a balanced training set? (4) your accuracy of 1.0 basically means nothing because your loss is super-high and increasing. Your loss should decrease as your accuracy improves. $\endgroup$ – I_Play_With_Data Oct 3 '18 at 15:54
  • $\begingroup$ (1) I'm using batches of size 12 but this is kind of irrelevant I think. I only showed 3 small epochs of only 5 steps here because that's just how quickly it converges. (2) My preprocessing consists of some augmentation and rescaling (possibly cropping) to 512x512 for every image and its associated annotation. (3) there are about 11,500 labeled images in Pascal VOC 2012. Granted most papers reach 85%+ mIOU on this dataset, I would assume it's balanced. There's 20 different categories in this dataset plus one for the background or « ambiguous », for a total of 21. $\endgroup$ – Matt Oct 3 '18 at 16:19
  • $\begingroup$ I'm curios. Did you find the reason for your model's results? $\endgroup$ – Mark.F Dec 13 '18 at 10:49
  • 3
    $\begingroup$ If you shared your code, it would be possible to find the mistake. $\endgroup$ – Dmytro Prylipko Jan 11 '19 at 15:03
  • 1
    $\begingroup$ The fact that a pre-trained model finds a way to get 100% accuracy within 3 epochs, using the same data as was originally used, makes me think the bug is that your training labels are wrong, perhaps all set to the label that corresponds to background. In any case, have a look at this issue thread, where people discuss their problems and solutions for fine-tuning the model. The model isn't necessarily broken, and the batchnorm bug in Tensorflow can be addressed. $\endgroup$ – n1k31t4 Mar 2 '19 at 13:28
1
$\begingroup$

Your model is overfitting. Each epoch only has 5 images. The model is "memorizing" the answer for each image.

In order to minimize the chance of overfitting, increase the number of images. There should be several thousand example images for each category of object.

| improve this answer | | | | |
$\endgroup$

Your Answer

By clicking “Post Your Answer”, you agree to our terms of service, privacy policy and cookie policy

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.